Uoči ovog Božića odojak je postao luksuzno blagdansko jelo. Prošle je godine cijena bila na nekim mjestima i do pet eura manja, piše u nedjelju Jutarnji list.
Drugi je vikend u prosincu, a cijena kilograma već se popela na deset, pa čak i 12 eura, a mesari kažu kako se ne treba čuditi ako do Božića budu još i više.
Takva je trenutno situacija na tržištu, pravdaju se mesari, pa kako neće i meso biti skuplje?
“Ma tko hoće, kupit će kilu, dvije, koliko god trebalo platiti za njih. Iskreno, ne brinem se previše”, govori kroz osmijeh mesar na zagrebačkom Dolcu dok pakira meso i pruža ga mušteriji. Pet drugih koji nestrpljivo čekaju u redu ne daju mu vremena za razgovor. Većina njih i dalje ne kupuje odojak, ali zbog cijena već negoduju. Nekima je i dosadilo odgovarati na pitanja znatiželjnika pa su, uz redovite cijene mesa, selotejpom na staklo hladnjaka zalijepili i list papira s cijenom odojka.
Ljudi dolaze svakodnevno i raspituju se o cijenama i količini koju imamo, ali da netko već unaprijed naručuje, to ne – kaže. Kupci trenutno još uvijek najčešće traže one ‘uobičajene‘ komade mesa, rijetki kupuju odojak koji će blagdane dočekati u škrinji.
Njegov desetak metara udaljen kolega kaže kako kod njih odojka još ni nema. Stiže sljedeći tjedan, bit će ga dovoljno, ali još uvijek ne želi otkriti po kojoj će ga cijeni ponuditi kupcima. Da će biti veća od prošlogodišnje, potpuno je siguran, piše novinarka Jutarnjeg lista Karla Zupiči.
Majda Namačinski