Kako se približava turistička sezona, raste interes domaćih radnika za sezonskim poslovima, ali i njihova očekivanja u pogledu plaća. Prema istraživanju portala MojPosao, prosječna očekivana plaća sezonskih radnika porasla je za šest posto u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši 1.390 eura neto. Posebno visoka očekivanja imaju konobari, kuhari i sobari, koji priželjkuju povećanje primanja od preko 40 posto. Ovi podaci odražavaju sve veću potražnju za radnom snagom u turizmu te jačanje svijesti radnika o vlastitoj tržišnoj vrijednosti.
To je istraživanje provedeno tijekom nedavnog sajma poslova Sezonac.hr, a obuhvatilo je više od 460 ispitanika, od kojih 67 posto žena i 33 posto muškaraca.
Među sezonama koje očekuju najveći porast plaća u odnosu na prosječne lanjske su čistačice (čistače s portala uopće ne spominju, op.a.) – žele 60 posto veće plaće ili oko 1.500 eura , a slijede ih sobari/sobarice koje očekuju 46 posto veće plaće ili minimalno oko 1.287 eura.
Konobari ove sezone očekuju rast plaća za 40 posto, prosječnih 1.561 eura, prodavači za 35 posto, mjesečnih oko 1.257 eura, a kuhari za 33 posto, na 1.703 eura.
Recepcioneri ove sezone očekuju veće mjesto za oko 32 posto nego lanjske , odnosno oko 1.447 eura, a skladištari povećanje od 13 posto, na 1.220 eura.
Ispitani radnici, a većina ih je sezonski radila i prijašnjih godina, očekuju i dobre uvjete za rad, među kojima su za njih 46 posto sigurna primanja “presudna”, kao i osiguran smještaj u mjestu gdje rade, za njih 38 posto.
Iako žele veće mjesto, ipak su visinu plaće u presudnim uvjetima stavili na treće mjesto, tj. njih 29 posto, ali su zato visinu plaće njih najviše ili iznad 60 posto označili “važnim”.
Sigurna primanja , osiguran smještaj i visina plaće su tri stvari koje su tako i ključni uvjeti sezonskih radnika pri odabiru poslodavca s kojim se odgovara na sezonski posao, kako portal MojPosao zanimljivim ističe i da su im sve važniji i uvjeti poput slobodnih dana. definiranog radnog vremena te lokacija gdje će se raditi.
Istraživanje je pokazalo i da se u prosjeku najviše radnika sezonski posao nalazi u ugostiteljstvu, njih 64 posto, a onda u prodaji, 25 posto, te turizmu i administraciji, po 24 posto.
Prednosti – nova znanja i veće mjesto, a nedostaci – kratkotrajnost i loš smještaj
Stjecanje novih znanja i vještina za većinu ispitanih, 67 posto, glavna je prednost sezonskog rada, a za 53 posto je to viša plaća u odnosu na cjelogodišnje poslove. Njih 52 posto navelo je i prednost upoznavanja novih ljudi, a 40 posto atraktivnost i zanimljivost sezonskog posla te boravak na moru.
Tek oko 4 posto, smatra da sezonski posao nema prednosti .
Među izazovima tj. nedostacima, najviše ih je ili 47 posto, navelo kratkotrajnost sezonskog posla, a 32 posto prevelik intenzitet tih poslova, zbog čega 21 posto ispitanih smatra i da takav tempo rada treba biti i bolje plaćen.
Njihov gotovo 40 posto nedostatkom odnosno ključnim problemom vidi lošu kvalitetu smještaja.